Vrijeme čitanja 8 minuta

10 najboljih kućnih vježbi kojima ćete utegnuti svaki dio tijela

Znamo da je svakodnevno vježbanje dobro za naše zdravlje. No, s toliko dostupnih opcija i neograničenih informacija teško je znati koje će vježbe dati najbolje rezultate.

Autor: Health Line, Dnevni Magazin

Life#vježbanje#zdravlje

10 najboljih kućnih vježbi kojima ćete utegnuti svaki dio tijela

Pogledajte 10 vježbi koje možete napraviti za vrhunsku kondiciju i toniranje tijela. Kombinirajte ih i uvedite u rutinu za jednostavan, ali moćan trening koji će vas održavati u formi.

Nakon 30 dana - iako ih možete raditi i samo dva puta tjedno - trebali biste vidjeti poboljšanja u svojoj mišićnoj snazi, izdržljivosti i ravnoteži. Uz to, primijetit ćete razliku u tome kako vam odjeća pristaje!

Ovim fitnes režimom uključuje vježbe koje svatko može izvesti unutar svojeg doma i ne zahtjevaju odlazak u teretanu ili posebne sprave za vježbanje.

1. Iskoraci

Vježbanje ravnoteže važan je dio dobro zaokružene rutine vježbanja. Iskoraci čine upravo to, promičući funkcionalno kretanje, istovremeno povećavajući snagu u nogama i gluteusima.

 1. Započnite tako da stojite s nogama u širini ramena i rukama spuštenim uz bokove.
 2. Napravite korak naprijed desnom nogom i savijte desno koljeno dok to činite, zaustavljajući se kad vam je bedro paralelno s tlom.
 3. Odgurnite desnu nogu i vratite se u početni položaj. Ponovite s lijevom nogom. Ovo je jedno ponavljanje
 4. Dovršite 10 ponavljanja u 3 serije.

2. Sklekovi

Sklekovi su jedna od najosnovnijih, a izrazito učinkovitih vježbi uz pomoć vlastite težine koja aktivira velik broj mišića.

 1. Počnite u položaju daske (plank). Trbušni mišići trebali bi biti stisnuti, ramena povučena prema dolje i unatrag, a vrat neutralan.
 2. Savijte laktove i počnite spuštati tijelo na pod. Zatim ispružite laktove i vratite se na početak. Tijekom pokreta usredotočite se na držanje laktova uz tijelo.
 3. Dovršite 3 serije sa što više ponavljanja.
 4. Ako ne možete izvesti standardni sklek, spustite se na izmijenjeni stav na koljenima - i dalje ćete ubirati mnoge blagodati ove vježbe dok ćete postepeno graditi snagu.

3. Čučnjevi

Čučnjevi povećavaju snagu donjeg dijela tijela i trupa, kao i fleksibilnost donjeg dijela leđa i bokova. Budući da angažiraju neke od najvećih mišića u tijelu, čučnjevi troše veliku količinu kalorija.

 1. Započnite stojeći uspravno, postavite noge malo šire od širine ramena, a rukama uz bok.
 2. Učvrstite trup, držeći prsa i bradu uspravno, gurajte bokove unazad i savijte koljena kao da ćete sjesti na stolicu.
 3. Osiguravajući da se koljena ne pomiču bočno prema unutra ili prema van, spustite se dok vam bedra ne budu paralelna s tlom, držeći ruke ispred sebe u ugodnom položaju. Zastanite jednu sekundu, a zatim ispružite noge i vratite se u početni položaj.
 4. Dovršite 3 serije od 20 ponavljanja.

4. Podizanje bučica iznad glave

Složene vježbe koje koriste više zglobova i mišića savršene su jer rade odjednom na nekoliko dijelova vašeg tijela. Stojeći potisak iznad glave nije samo jedna od najboljih vježbi koje možete napraviti za ramena, već i za gornji dio leđa i trup.

Oprema: bučice ili improvizirani teret (npr. bočice vode)

 1. Odaberite lagani set bučica - i započnite stojeći s nogama u širini ramena. Podignite utege iznad glave tako da su vam nadlaktice paralelne s tlom.
 2. Utegnite mišiće trupa, počnite gurati prema gore dok vam ruke ne budu u potpunosti ispružene iznad glave. Glava i vrat neka budu opušteni.
 3. Nakon kratke stanke savijte laktove i spustite uteg natrag dok vaše nadlaktice opet ne budu paralelne s tlom.
 4. Dovršite 3 serije od 12 ponavljanja.

5. Veslanje bučicama

Ovo je također složena vježba koja jača više mišića u gornjem dijelu tijela. Odaberite bučicu umjerene težine i osjetite rad vaših mišića.

Oprema: bučice (ili improvizirani utezi)

 1. Započnite s bučicom u svakoj ruci. Za početnike ne preporučujemo više od 10 kilograma.
 2. Sagnite se naprijed u struku tako da vam leđa budu pod kutom od 45 stupnjeva prema tlu. Ne svijajte leđa. Neka vam ruke vise ravno. Osigurajte da vam je vrat u ravnini s leđima i da mišići trupa sudjeluju u vježbi.
 3. Počevši od desne ruke, savijte lakat i povucite uteg ravno prema prsima, pazeći da aktivirate latissimus dorsi (najširi leđni mišići) i zaustavivši se tik ispred prsa.
 4. Vratite se u početni položaj i ponovite s lijevom rukom. Ovo je jedno ponavljanje Ponovite 10 puta u 3 serije.

6. Jednonožno dizanje

Ovo je još jedna vježba koja razvija vašu ravnotežu. Dizanje na jednoj nozi zahtijeva stabilnost i snagu nogu. Upotrijebite laganu do umjereno tešku bučicu da biste izveli ovu vježbu.

Oprema: bučica

 1. Počnite stajati s bučicom u desnoj ruci i lagano savijenim koljenima.
 2. Oslanjajući se na bokove, izbacite lijevu nogu ravno unatrag iza sebe, spuštajući bučicu prema tlu.
 3. Kada lijevom nogom dosegnete ugodnu visinu, kontrolirano se polako vratite u početni položaj, stiskajući desni gluteus (mišić stražnjice). Pripazite da vam zdjelica ostane pravokutna prema tlu tijekom pokreta.
 4. Ponovite 10 do 12 ponavljanja prije nego što premjestite uteg u lijevu ruku i ponovite iste korake na lijevoj nozi.

7. Burpees

Iako nije svima najdraža, burpees vježba je super učinkovita za cijelo tijelo i pruža sjajan trening kardiovaskularne izdržljivosti i mišićnu snagu.

 1. Započnite stojeći uspravno s nogama u širini ramena i rukama spuštenim uz bok.
 2. S rukama ispruženim ispred sebe, počnite čučati. Kad ruke dođu do tla, izbacite noge ravno natrag u položaj za sklekove.
 3. Skočite nogama do dlanova tako što ćete ih zamahnuti u struku. Noge podignite što bliže rukama.
 4. Ustanite uspravno, podignite ruke iznad glave i skočite.
 5. Ovo je jedno ponavljanje, dovršite 3 serije od 10 ponavljanja kao početnik.

8. Bočni plank

Zdravo tijelo zahtijeva snažnu jezgru trupa, zato nemojte zanemariti poteze specifične za trup poput bočnog planka.

Usredotočite se na vezu um-mišići i kontrolirane pokrete kako biste bili sigurni da ovaj potez dovršavate učinkovito.

 1. Lezite na desnu stranu s lijevom nogom naslonjenom na vrh stopala desne noge. Podignite gornji dio tijela tako da desnu podlakticu stavite na tlo, laktom izravno ispod ramena.
 2. Učvrstite mišiće trupa tako da fiksirate kralježnicu i podignite kukove i koljena od tla, tvoreći ravnu liniju s tijelom.
 3. Polako se vratite se na početak. Ponovite 3 serije od 10-15 ponavljanja s jedne strane, a zatim se prebacite na drugu stranu.

9. Plank

Plank vježba je učinkovit način za ciljanje trbušnih mišića i mišića cijelog tijela. Planking stabilizira vaše mišiće trupa bez naprezanja leđa.

 1. Počnite u položaju sklekova s rukama i nožnim prstima čvrsto naslonjenim na zemlju, leđima uspravnim i čvrsto stegnutom jezgrom.
 2. Neka vam brada bude lagano uvučena, a pogled ispred ruku.
 3. Duboko udahnite, zadržavajući napetost u cijelom tijelu, tako da su trbušnjaci, ramena, triceps, gluteusi i kvadricepsi (bedreni mišići) angažirani u vježbi.
 4. Za početak dovršite 2-3 ponavljanja po 30 sekundi zadržavanja.

10. Glute bridge (most)

Most za gluteus učinkovito djeluje na čitave mišiće stražnjice, što će osim dobre tjelesne kondicije značajno poboljšati vašu figuru.

 1. Započnite tako što ćete ležati na podu savijenih koljena, stopala ravnih na tlu i ruku ravno uz bokove dlanovima okrenutim prema dolje.
 2. Gurajući se petama, podignite kukove od tla stišćući jezgru, gluteuse i tetive. Gornji dio leđa i ramena trebali bi i dalje biti u dodiru sa zemljom, a jezgra do koljena trebala bi činiti ravnu liniju.
 3. Zastanite 1-2 sekunde na vrhu i vratite se u početni položaj.
 4. Dovršite 10–12 ponavljanja u 3 serije.

Napredak

Ove temeljne vježbe razvijat će vašu kondiciju i oblikovati vaše tijelo, no uvijek postoji prostor za daljnji napredak.

Ako primijetite da ove vježbe izvodite s lakoćom i jedva se preznojavate, postupno povećavajte opterećenja čineći svaki potez izazovnijim. Dodajte još 5 ponavljanja i dodajte veću težinu vašim vježbama.

Povezani sadržaj

Upravo se čita