Vrijeme čitanja 5 minuta

9 stvari koje ne biste trebali čuvati u hladnjaku

Tjedno čišćenje hrane štedi prostor u vašem hladnjaku. Također vas može spasiti od bolova u trbuhu - ili nečeg mnogo goreg.

Autor: Dnevni Magazin

Life#hrana#hladnjak

9 stvari koje ne biste trebali čuvati u hladnjaku

Unsplash

dr. Don Schaffner, profesor mikrobiologije hrane sa Sveučilišta Rutgers objašnjava da postoji velika razlika između organizama (koji su u mnogim namirnicama i zbog kojih će na kraju izgledati, mirisati ili imati loš okus) i patogena (koje možda nećete moći vidjeti, ali vam može pozliti)." Datumi isteka nisu točna znanost", kaže Schaffner. "Prehrambene tvrtke koriste raspon roka trajanja za koji misle da će osigurati sretne kupce, ali nije baš da se hrana čarobno pokvari u ponoć dotičnog datuma."

Hrana bez poklopca

Hoćete li se razboljeti ako upotrijebite nepokrivenu limenku paste od rajčice koju ste otvorili prije nekoliko dana prilikom izrade tjestenine bolognese? Ili biste mogli naštetiti svojem ljubimcu ako zaboravite staviti poklopac na njegovu polupraznu konzervu hrane? Vjerojatno ne ... ali nemojte očekivati da će ti proizvodi imati isti okus i miris kada ih ponovno izvadite za večeru. Zamislite svoj hladnjak kao veliki dehidrator hrane - sve što je izravno izloženo zraku brzo će se isušiti i vjerojatno sa sobom izgubiti sav okus.

Jaja na vratima

Vaš je hladnjak vjerojatno opremljen prikladnim ugrađenim stalkom za jaja na vratima, ali izvucite ga kako biste napravili mjesta za druge predmete i umjesto toga stavite jaja na policu hladnjaka. Često otvaranje vrata izlaže jaja fluktuirajućim temperaturama i može uzrokovati brže kvarenje.

Kuhana piletina ili govedina stara više od tri dana

Većina štetnih bakterija ne može rasti na temperaturama hladnjaka, ali organizmi koji kvare hranu - mogu. Uvijek vjerujte svojim instinktima - uvijek prvo pogledati, pa pomirisati i, ako se sve ostalo čini u redu, napokon kušati. Ova metoda spriječit će vam da nanjušite ili okusite nešto što može biti neugodno, jer nekima od toga može postati mučno. Međutim, uzrujavanje želuca nakon mirisa ili kušanja pokvarene hrane vjerojatno nije bolest koja se prenosi hranom uzrokovana patogenima.

Bobice s plijesni

Ovo se možda nimalo ne čini pametno, ali koliko ste puta provirili kroz karton borovnica ili jagoda kako biste uklonili one plijesnive i pojeli ostalo? Nije uvijek dobra ideja. "Svakako, možete ukloniti jednu ili dvije plijesnive bobice, ostatak oprati u čistoj, hladnoj vodi i trebali biste biti dobro", kaže Schaffner, ali nemojte pokušavati spasiti pojedine bobice tako što ćete odsjeći pokvarene dijelove. "Izbacite cijelu lošu jagodu - čak i ako je napola pljesniva i pripazite da oko nje nema drugih pljesnivih."

Korišteni umaci

Salsa umak koji ste koristili i u njega umakali tortilje te kasnije pospremili u hladnjak možda neće biti zdravstveno najispravniji za ponovnu konzumaciju jer je možda pun patogena. Isto se događa sa staklenkom majoneze ako ne koristite čisti nož. "Staphylococcus aureus obično se nalazi u i oko nosa ljudi", objašnjava Schaffner, "a mogao bi se prenijeti na hranu kihanjem ili unakrsnom kontaminacijom od nosa preko ruku do hrane."

Uvijek čuvajte hranu netaknutom premještajući pojedinačne porcije čistom žlicom za posluživanje i izbacite umakanje. Da biste izbjegli otpad, stavite samo pola umakanja za početak, a ostatak držite u hladnjaku dok ne zatreba. Ili podijelite zgodne individualne posudice za umakanje kako bi gosti mogli izbjeći onečišćenje velike staklenke ili zdjele.

Kvarljiva hrana koja stoji na vratima hladnjaka

"Budući da temperature u hladnjaku usporavaju ili zaustavljaju rast mikroorganizama, važno je napomenuti da su temperature bitne", kaže Mary Yavelak, suradnica na Sveučilištu za poljoprivredu i živote na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline u Raleighu. To znači da se mliječna hrana koja se brže kvari - poput kiselog vrhnja, mlaćenice i sira - najbolje čuva na policama, gdje je manje osjetljiva na tople temperature uzrokovane stalnim otvaranjem i zatvaranjem vrata. Na vratima hladnjaka pametnije je držati boce s vodom, sokove, te namirnice koje se obično proizvode s konzervansima koji mogu podnijeti te temperaturne oscilacije.

Ambalaže iz kojih pijete

Pijenje iz boca ili ambalaže te vraćanje u hladnjak jednostavno nije higijenski. Iako je vrlo malo vjerojatno da bi netko imao patogene mikroorganizme u ustima koji bi se proširili na spremnik i potom rasli u hladnjacima, bolje je izbjeći tu naviku i koristiti čaše.

Svježi bosiljak i slično začinsko bilje

Iako vam od ove mirisne biljke u plastičnoj vrećici u hladnjaku neće pozliti, učinit će da živahni zeleni listovi postanu crni i uvenu - što neće dobro izgledati u vašem jelu ili omiljenoj salati. Ako je ikako moguće, kupite živu biljku bosiljka, držite je na kuhinjskoj prozorskoj dasci i po potrebi odrežite lišće. U suprotnom, obrežite krajeve i stavite bosiljak u malu čašu za piće ili vazu, kao što biste to učinili s cvijećem, i postavite ga na policu svog hladnjaka.

Domaći preljevi za salatu

Za razliku od komercijalno pripremljenih preljeva za salate, koji se mogu držati od jednog do tri mjeseca nakon otvaranja, domaći preljevi za salate su daleko kvarljiviji - rok trajanja im je jedan do dva tjedna.

Povezani sadržaj

Upravo se čita