Zdravlje

Aronija - 10 zdravstvenih prednosti najzdravijeg supervoća

Primijetili ste kako se sve češće reklamira sok ili čaj od aronije, supervoća za koje kažu kako je najbolje na svijetu? Čini se da ovom bobičastom voću popularnost ne raste bez razloga.

Aronija - 10 zdravstvenih prednosti najzdravijeg supervoća

Autor

Dnevni Magazin, Aronia Berry News


Naslovna fotografija

Pixabay

#aronija#voće#superhrana

1. Najveći je izvor antioksidansa


Aronija ima veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite stanice u tijelu od oksidacijskog oštećenja. Također, zato što je aronija bogata antioksidansima, ona ima izrazitu sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala. Aronija je na testiranjima u usporedbi s 276 jestivih prehrambenih namirnica - broj 1 antioksidant.

2. Čuva zdravlje urinarnog trakta


Druga najveća korist koju donosi konzumacija aronije je održavanje zdravlja urinarnog trakta. Urinarne infekcije su česta pojava, posebice Escherichia coli. Simptomi urinarne infekcije uključuju česti osjećaj punog mjehura, često i/ili bolno mokrenje te zamućen urin. Poznato je kako su brusnice vrlo dobre u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija, no studije pokazuju kako je aronija 5 do 10 puta učinkovitija zbog veće doze kinične kiseline za koju je dokazano za sprječava urinarne infekcije. Dodatne su studije pokazale kako je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizama nekoliko bakterija uključujući i Escherichiu coli.

3. Poboljšava cirkulaciju i jača krve žile


Za aroniju je poznato kako poboljšava cirkulaciju, jača krvne žile te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su čest razlog raznih bolesti, a aronija sprječava nastanak slobodnih radikala te na taj način pomaže u prevenciji bolesti kao što su dijabetes i druge kardiovaskularne bolesti. Zrela aronija sadrži velike količine fenola kojima dezinficira krv, potiče zarastanje rana, uklanja toksične supstance iz tijela, smanjuje upale, poboljšava elastičnost krvnih žila te njihovo začepljenje.

4. Normalizira krvni tlak


Među ostalim, izrazito korisnim zdravstvenim učincima aronije, ona također vrlo dobro pomaže održati krvni tlak u normalnim granicama. Tamno pigmentirane bobice sprječavaju grčeve krvnih žila i na taj način drže tlak daleko od opasnih granica. Sok ili čaj od aronije se preporuča onima s problemima cirkulatornog sustava.

5. Sprječava i pomaže u liječenju dijabetesa


Proveden je velik broj studija koje su analizirale učinak aronije na oboljele od dijabetesa. Rezultati jedne od studija zaključuju kako konzumiranje "super bobica" ne povećavaju razinu šećera u krvi, nego ju čak mogu smanjiti. Aronija može biti vrlo korisna za one koji žeče sprječiti nastanak dijabetesa te pomoći oboljelima u liječenju.


6. Čuvar želuca i crijeva


Aronija dokazano pomaže u liječenju želučanih problema kao što su želučani čirevi te proljev. Ovu su teoriju analizirali u studiji provedenoj na životinjama 2004. godine koja je pokazala kako jaka antioksidativna svojstva aronije imaju zaštitna djelovanja pri tretiranju akutne želučane hemoragijske lezije kod miševa. Ova studija sugerira kako bi aronija mogla biti prirodni i učinkoviti lijek za želučane probleme kod ljudi. Sušena aronija, još se jednom pokazala kao izrazito vrijedno voće koje pomaže kod problema vezanih uz bubrege i želudac.

7. Antikancerogeno dijelovanje


Učinak aronije na rak se pokazao djelotvoran posebno na oboljele od raka crijeva. Studija provedena 2003. godine je pokazala kako bobice aronije pružaju prirodnu zaštitu od raka debelog crijeva.

8. Antiupalna svojstva, suzbijanje virusa


Ukoliko redovito konzumirate aroniju, možete lako izbjeći prehlade i gripu. Svojstva ovih fantastičnih bobica se bore protiv bakterija, virusa, te jačaju imunitet.

9. Zaštita očiju


Među ostalim, izrazito povoljnim zdravstvenim učincima, aronija također pruža i zaštitu očiju. Velika količina karotena štiti od nastanka očne mrene. Bogata je flavonoidnim antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin koji ima efekt filtriranja UV zraka te na taj način štiti od nastanka makularnih bolesti kod starijih osoba te očnih upala (uveitis).

10. Pomaže u regulaciji tjelesne težine


Bobice aronije pomažu čak i regulirati tjelesnu težinu. Dodajmo tomu kako ove čudesne bobice pomažu tijelu sprječiti nakupljanje masnoća oko abdomena, što je čest problem s kojim su mnogi suočeni. Dodatni razlog za konzumaciju aronije je i to što će aronija popraviti razine lošeg kolesterola na način da pomaže tijelu proizvesti dobar kolesterol.