Vrijeme čitanja 5 minuta

Je li kava bez kofeina zaista bez kofeina?

Za one koji od obične kave osjećaju napetost i anksioznost, kava bez kofeina nudi pristojnu alternativu. Ali, koliko je ona zapravo bez kofeina?

Autor: VP

Life#kava#kofein

Je li kava bez kofeina zaista bez kofeina?

Unsplash

Ljudi su opsjednuti kavom. Kofein je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca na svijetu, koja najvećim dijelom dolazi od vrućeg soka kakaovca koji nam daje volju za životom. Piće sadrži preko 800 hlapljivih organskih spojeva koji stvaraju njegov prepoznatljiv gorak okus.

Za one koji od obične kave budu prenapeti i anksiozni, kava bez kofeina nudi pristojnu alternativu. Ali, koliko je ona zapravo bez kofeina? Profesor kemije računalnih materijala na Sveučilištu Oregon Christopher Hendon, zvani Dr. Coffee, pomaže nam razjasniti koliko je kava bez kofeina vjerna svom imenu.

Ima li kofeina u kavi bez kofeina?

Ima, ali u zanemarivim količinama. Dekofeinizacija uklanja najmanje 97 posto kofeina. Neke tvrtke tvrde da uklanjaju i do 99 posto, ali Hendon je skeptičan. Možda je to moguće, ali kava bez kofeina do te točke možda više neće imati dobar okus. Kofein je, kaže, prilično gorak spoj, pa će dobra kava bez kofeina imati drugačiji okus.

U to je vrijeme Hendon u svom laboratoriju imao kavu bez kofeina koja je bila toliko blaga da kaže da ima "okus sendviča s maslacem od kikirikija i želeom".

Šalica kave sadrži oko 95 miligrama kofeina, u usporedbi s dva miligrama u šalici kave bez kofeina. Pravi test nije koliko malo kofeina sadrži kava, kaže Hendon, nego kada kofein prestane utjecati na osobu koja je pije.

"Doći će točka u kojoj ćete o tome moći razmišljati kao o mikrodoziranju", kaže Hendon. "Nećeš osjetiti reakciju svojeg tijela na to - barem ne na neki značajan način."

Je li kava bez kofeina zdravija od obične kave?

Kava nudi više od pukog naleta energije našem živčanom sustavu. Antioksidansi su omiljeni spoj u kavi, iako "doslovno sve na svijetu sadrži antioksidanse", dodaje Hendon, što nije doslovce točno, ali to može značiti da dajemo malo previše zasluga prirodnim antioksidansima, kojih ima u većini voća i povrće.

Oni koji su osjetljivi na kofein ipak mogu osjetiti kofein u bezkofeinskoj kavi, što ju ipak čini boljom opcijom od kave s kofeinom. Oni koji su skloni tjeskobi, ali vole svoju jutarnji kavu, mogu se odlučiti za verziju bez kofeina. Istraživanja pokazuju da kava bez kofeina može predstavljati određeni rizik za one kojima je upućeno da izbjegavaju kofein.

Za one koji su znatiželjni, ali su oprezni s kofeinom, najbolja je opcija započeti kavom bez kofeina. Budući da bezkofeinska i obična kava imaju drugačiji okus zbog odsutnosti kofeina, ako se netko navikne na bezkofeinsku kavu, mogao bi se iznenaditi običnom.

Zapravo je moguće umrijeti od trovanja kofeinom. BBC je 2011. izvijestio o smrti jednog čovjeka od ovog uzroka nakon dodavanja previše praha kave. Izvijestili su da mješavina sadrži dovoljno kofeina za 200 šalica kave. Međutim, to nije dovoljan razlog da se odreknete kave s kofeinom. Hendon kaže da je za otrovanje potrebno 300 miligrama kofeina - oko pola litre kave - po kilogramu tjelesne težine.

Kako se proizvodi kava bez kofeina?

Postoje četiri osnovne metode dekofeinizacije:

  • Superkritični CO2 proces — Zrna zelene kave natopljena vodom stoje u posudi od nehrđajućeg čelika dok visoko komprimirani ugljikov dioksid ispunjava posudu. Pri tlaku od 73 do 300 atmosfera, CO2 se ponaša kao tekućina dok zadržava svoj plinoviti oblik. Podiže kofein iz zrna i isplivava iz posude kroz filtar s aktivnim ugljenom, hvatajući drogu.
  • Švicarski vodeni postupak — Porijeklom iz Švicarske 1930-ih, ovaj proces uključuje namakanje zelenih, prethodno prženih zrna kave u vodi i ekstraktu zelene kave. Zatim se otopina filtrira kroz aktivni ugljen, koji je pun džepova za hvatanje kemikalija koji izvlače kofein. Smjesa ponovno prelijeva zelene mahune dok gotovo sav kofein ne nestane.
  • Izravan postupak otapala — Nakon namakanja ili kuhanja na pari zrna kave, otapala metilen klorida ili etil acetata uklanja topljivi kofein tijekom 10 sati.
  • Neizravni postupak otapala — zrna se prvo kuhaju u vodi, izvlačeći spojeve koji se otapaju u vodi poput kofeina. Nakon što se zrna kave izvade iz tekućine, u otopinu se ulije metil klorid koji zagrijavanjem isparava kofein. Nakon što se kofein potpuno otopi, zrna se vraćaju u lonac za kuhanje kako bi ponovno integrirala spojeve okusa koji su bili otopljeni.

Zaista, kava bez kofeina je napitak za sebe. Možda se može smatrati mekim rođakom kave nego njezinim letargičnijim dvojnikom. S vlastitim proizvodnim procesom, ima zasebne kvalitete vrijedne uvažavanja. I iako nije doslovno bez kofeina, vjerojatno vam neće ubrzati rad srca u 8 ujutro.

Povezani sadržaj

Upravo se čita