Vrijeme čitanja 6 minuta

Kako bolje zagrijati dom? Praktični trikovi za veći komfor i manje račune za grijanje

Iskušajte neke od praktičnih trikova koje jednostavno možete primijeniti u svom domu kako biste se osjećali ugodnije i smanjili račune za grijanje.

Autor: VP

Dom#grijanje#energija

Kako bolje zagrijati dom? Praktični trikovi za veći komfor i manje račune za grijanje

Unsplash

Ne možete spavati jer vam je soba hladna ili je hladno kada se ujutro spremate za posao? Gotovo je uvijek moguće učiniti sobu toplijom uz nekoliko jednostavnih trikova, bez obzira koliko je vani hladno. Mnogi od njih se mogu učiniti besplatno ili jeftino, pružajući vam toplu, ugodnu udobnost bez trošenja novca.

1. Svoju sobu možete zagrijati sunčevom svjetlošću pomoću prozora i sjenila

Sunce je jedan od najlakših načina da svoju sobu zagrijete. Ako noću želite zadržati toplinu u sobi, trebali biste pustiti što je više moguće tople sunčeve svjetlosti u nju tijekom dana. Kako biste dobili najbolje rezultate, morate znati kroz koje prozore u vašoj sobi sunce sija. Prije nego što odete na posao ili u školu, zatvorite sve prozore svoje sobe. Rolete trebaju biti otvorene do kraja. Ako vam sunce sija u sobu, ostavite rolete otvorite. Kada se smrači i zahladi, spustite rolete. Noću rolete i prozore treba zatvoriti.

2. Za grijanje bez energije, slojevita odjeća

U svijetu u kojem utjecaj kućanskih postupaka na klimu postaje sve veća briga, mnogi potrošači koji brinu o okolišu odlučuju grijati osobu radije nego prostoriju. Nošenje deblje, slojevite odjeće u zatvorenom prostoru odličan je način da ostanete topli bez upotrebe trunke energije za grijanje. Ako vam je soba noću hladna, možda biste trebali nositi slojevitu odjeću. Meka odjeća poput trenirki i majica s kapuljačom daje najviše topline, iako ih neki ljudi smatraju neudobnima. Umjetne su tkanine tako neudobne ljeti jer zadržavaju najviše topline.

3. Možete staviti termofor u svoj krevet

Jedan od najgorih osjećaja na svijetu je skliznuti u krevet na niskoj temperaturi u ledeno hladnoj sobi. Ovaj grozan osjećaj možete izbjeći tako da zagrijete krevet prije nego krenete na spavanje. Termofor napunite vrućom vodom, zatvorite poklopac i ostavite ga na sredini kreveta 15 minuta prije nego što odete u krevet. U mnogim drogerijama dostupne su boce s medicinskom vodom. Ako koristite mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje vode, treba koristiti posudu koja je sigurna za mikrovalnu pećnicu.

4. Začepite propuh rezervnim pokrivačima

Zadnje što želite kada pokušavate zagrijati prostoriju je propuh, mjesto gdje hladan zrak može curiti u prostoriju. Dok čekate na trajnije rješenje, začepite propuh pomoću rezervnih krpa ili deka. Ovo jednostavno popravak može napraviti veliku razliku kada je propuh osjetan. Postoji nekoliko načina da otkrijete imate li propuh. Jedan od načina da osjetite kretanje zraka je da držite ruku blizu otvora na prozoru ili vratima. Zgodan trik je i upaliti upaljač ili šibicu blizu vrata i prozora, ako plamen treperi blizu spoja ili pukotine, imate propuh.

5. Najučinkovitiji način korištenja postojeće opreme za grijanje i hlađenje je da je ona maksimalno iskorištena

Imate li sustav grijanja u svojoj sobi koji ne čini razliku kada je riječ o održavanju vaše topline? Provjerite ima li namještaja između sustava grijanja i vas. Mnoge starije kuće imaju skrivene grijaće elemente iza kauča. Postavite aluminijsku foliju sa stražnje strane radijatora. To reflektira toplinu u prostor koja bi inače išla u zid. Ako imate prijenosne grijalice, koristite ih na što manjem prostoru kako bi vas mogle najučinkovitije grijati. Grijalice su uvijek prikladnije za grijanje male spavaće sobe nego velike dnevne sobe.

6. Dobra je ideja nabaviti sobnu grijalicu

Uređaji za grijanje na utičnicu, koji se mogu pronaći u većini robnih kuća, dostupni su u širokom rasponu veličina i razina snage, što ih čini razumnim rješenje za sobu bilo koje veličine. Grijalice troše puno električne energije. Moguće je nadoknaditi razliku isključivanjem centralnog grijanja, ali česta uporaba grijalice može utjecati na vaš račun za režije. Ne koristite grijalice koje izgaraju gorivo u zatvorenom prostoru i ostavite ih bez nadzora dok spavate, jer predstavljaju opasnost od ugljičnog monoksida i uvijek se pridržavajte osnova sigurnosti grijalice.

7. Električna deka za vaš krevet

Unatoč tome što nisu moderni, električni pokrivači ponovno se vraćaju zahvaljujući svojoj udobnosti i uštedi. Kada je u vašoj sobi hladno, uređaji mogu stvoriti vrlo udoban san. Jedna potrošačka studija pokazala je da su uštedjeli oko jedne polovice do tri četvrtine energiju u usporedbi s drugim električnim grijačima. Električnu deku treba uključiti nekoliko minuta prije nego što odete u krevet. Ako želite uštedjeti energiju, isključite je prije spavanja.

8. Nabavite više deka

Kad je hladno, nekima je najugodniji osjećaj da ste pod velikom hrpom deka. Toplina vašeg tijela bit će zarobljena u krevetu kada koristite više deka. Runo, vuna i paperje najbolje griju. Više topline ostaje zarobljeno uz tijelo kada se zrak uhvati u malenim prostorima, a kada se još ne želite odreći topline kreveta, možete nositi deke po kući.

9. Nabavite deblje i veće zavjese

Jedan od najčešćih izvora gubitka topline su prozori. Pokušajte objesiti debele, teške zavjese oko prozora i zatvoriti ih čim počne biti hladno. Zavjese pomažu održati prostoriju toplijom usporavajući gubitak topline kroz staklo. Ako se zavjese čine kao prevelik trošak, možete objesiti stare deke ispred prozora.

10. Pobrinite se za gole podove i zidove

Drvo, pločice i mramor zadržavaju manje topline od tepiha. 10% ukupnog gubitka topline u sobi može se pripisati neizoliranim podovima. Ako vam je dosta smrzavanja prstiju na nogama kad se ujutro probudite, razmislite o postavljanju prostirke ili postavite tepih. Kada isključite grijanje, soba s tepihom ostat će topla dulje od sobe bez prekrivača.

11. Investirajte u izolaciju

Nova izolacija u vašem domu može biti projekt koji se dugoročno isplati, jer može dramatično smanjiti račune za grijanje, posebno za starije kuće s propuhom. Još jedna prednost je što ćete se osjećati udobnije. Postoji nekoliko vrsta izolacije možete razmotriti. Prozori s dvostrukim i trostrukim oknima imaju izolaciju prozora. Izolacija vrata uključuje zaštitu od propuha, podne brtve itd. Trošak varira od kuće do kuće. Ako želite znati koja je najbolja odluka za vas, razgovarajte s iskusnim izvođačem i zatražite procjenu za svoj projekt.

Povezani sadržaj

Upravo se čita