Vrijeme čitanja 4 minute

Koja grijalica troši najmanje struje?

Kada dođu hladniji dani, mnogi su u potrazi za grijalicama kojima će zagrijati svoj prostor. Potrebno je voditi i računa o potrošnji ako se želi izbjeći velik račun za potrošenu električnu energiju.

Autor: Dnevni Magazin

Dom#grijanje#struja#potrošnja

Koja grijalica troši najmanje struje?

Pixabay

U ponudi jeftinijih uređaja za grijanje najčešće se mogu pronaći kaloriferi, konvektorski radijatori, uljni radijatori i kvarcne grijalice. Postavlja se pitanje - kojom ćemo se grijalicom najbolje ugrijati, a pritom potrošiti najmanje struje? Iako se često mogu pročitati tekstovi i marketinški trikovi na temu energetski učinkovitijih i manje učinkovitih konvektorskih grijalica, odgovor je vrlo jednostavan, a leži u zakonima fizike. Govoreći o grijalicama na struju koje za zagrijavanje koriste grijače, sve će grijalice dati potpuno istu količinu topline. Iskoristivost električne energije prilikom pretvaranja u toplinsku energiju je skoro 100%, te će grijalica potrošiti upravo onoliko kilovata koliko je deklarirana. Ovo pravilo ne vrijedi za inverterske klima uređaje (toplinske pumpe) koje za utrošenih 1 kW snage mogu dati 3, 4 ili čak preko 5 kW toplinske energije. Grijanje na klima uređaj je najisplativiji način grijanja na struju no ima i svoje nedostatke.

Koliko zapravo troši grijalica?

Pravu potrošnju grijalice možete jednostavno izračunati upotrebom wattmetra koji se u centrima može nabaviti za stotinjak kuna. Ponekad grijalica ima manja odstupanja i troši nešto manje ili nešto više od deklarirane snage. Također, potrošnju možete izmjeriti tako da ugasite sve potrošače i upalite samo grijalicu na sat vremena te zapišete stanje brojila prije i nakon mjerenja. Uzmite u obzir da uređaji u stand-by modu (ugašeni televizor, frižider, wifi router) također troše nešto energije, no ova će vam metoda dati odokativan rezultat potrošnje. Pretpostavimo da grijalica koju ste nabavili troši točno onoliko koliko piše na deklaraciji - 2000 W (2 kW). Bez obzira je li vaša grijalica kalorifer, konvektor, uljni radijator, termoakumulacijska peć - ona će prostoru predati jednaku količinu toplinske energije.

2 kW * 1 h = 2 kWh

Ukoliko grijalicu jačine 2 kW ostavite da radi punim intenzitetom neprekidno sat vremena, ona će potrošiti točno 2 kWh. Cijena električne energije za kućanstva s dvotarifnim brojilom u Hrvatskoj za vrijeme više dnevne tarife je nešto preko 1 kn (uključen PDV). Jednostavnom računicom dolazimo do zaključka kako je naša grijalica za sat vremena potrošila 2 kWh što ćemo platiti 2 kn. Na računu za električnu energiju također postoji i fiksna naknada za opskrbno mjesto, no ona ne ovisi o mjesečnoj potrošnji. Ukoliko grijalicu palite u vremenu od 21 sat uvečer do 7 sati ujutro, koristit ćete nižu dnevnu tarifu te ćete cijenu kilovatsata platiti otprilike upola manje. No noću, dok spavamo nam najčešće nije potrebno grijanje.

Akumulacija topline za vijeme niže tarife

Jedini način da se uštedi na električnoj energiji potrošenoj za grijanje tradicionalnim grijalicama je akumulacija toplinske energije noću za vrijeme niže tarife te otpuštanje topline tijekom dana kada nam je grijanje zapravo potrebno. Termoakumulacijska peć jačine 3,5 kW će i dalje trošiti jednako kao i bilo koja druga grijalica iste jačine, no ona će trošiti "jeftiniju struju" noću pa će i mjesečni račun biti mnogo manji u odnosu na grijalice koje griju danju.

Izolacija - ušteda energije

Bitno je znati kako je najčešći razlog velikim troškovima grijanja upravo loša termička izolacija prostora (nepostojeća ili dotrajala termo fasada), loši, dotrajali prozori i vrata te loša ili nepostojeća izolacija krovišta kuća ili deke stambene gornjih katova zgrada. Ulaganjem u kvalitetnu izolaciju objekta smanjujete toplinske gubitke za 40% - 60%. Neizolirani ili loše izolirani objekt gubi velike količine energije pa je potrebno uložiti velike količine energije kako bi se prostor zagrijao, a gašenjem grijanja temperatura u prostoru vrlo brzo opada. S velikim gubicima, svaki je način grijanja skup.

Osjećaj topline

Iako će sve grijalice u prostor prenijeti jednaku količinu toplinske energije za isti utrošak električne energije, osjet topline ne mora biti jednak. Tako će uljni radijator zračenjem postupno zagrijavati zrak te objekte oko sebe, dok će primjerice kalorifer prostoriju brzo ispuniti toplim zrakom. Kvarcna grijalica će infracrvenim zračenjem trenutno zagrijati ljude i objekte u svojoj blizini no neće zagrijati i zrak. Također, raspoređivanjem grijalica manjih snaga na više strateških mjesta (ispod prozora, na sjeverni ili vanjske zidove) dat će ugodniji i ravnomjerniji osjećaj topline.

Povezani sadržaj

Upravo se čita