Vrijeme čitanja 3 minute

Koje su popularne boje u 2018. godini, a koje donose sreću?

Saznajte koja će boja dominirati naslovnicama modnih i beauty portala te koju boju odabrati za sreću prema psihologiji boja

Autor: Dnevni Magazin

Life#boje#feng shui#sreća

Koje su popularne boje u 2018. godini, a koje donose sreću?

Pexels

Stručnjaci Pantonea tvrde kako će u ovoj godini popularni tonovi biti zemljani, odnosno prirodniji i umjereniji, a boju Ultra Violet su proglasili apsolutnim hitom. Ultra Violet je posebna nijansa iz ljubičastog spektra te bi se trebala naći na mnogim naslovnicama modnih i beauty portala i magazina. Za ovu boju smatraju kako bi trebala zauzeti i posebno mjesto u uređenju interijera. Od ostalih, zemljanih tonova, istaknute su bež, smeđa, boja pijeska te žuta boja.

Ukoliko ipak tražite boju koja bi vam mogla donijeti sreću te naglasiti neke od vaših osobina, možda se odlučite za neke druge tonove. Boja kose, laka za nokte ili komada odjeće mnogo govore o nama, a može privući pažnju i donijeti sreću. U nastavku pročitajte značenje boja u psihologiji te pozitivne i negativne strane svake boje.

Crvena je boja energije, strasti, akcije, ambicije i odlučnosti. Također, crvena boja označava ljutnju, ali i seksualnu strast.

Narančasta je boja društvene komunikacije i optimizma. Što se tiče negativnih konotacija, uz ovu se boju također vežu pesimizam i površnost.

Žuta boja se u psihologiji smatra bojom intelekta i razmišljanja. Optimistična je i vesela. No, također označava nestrpljivost, kritiku i kukavičluk.

Zelena je boja ravnoteže i rasta. Ona označava samoodrživost, no i posesivnost.

Plava je boja povjerenja i mira. Sugerira vjernost i integritet, no i konzervatizam i frigidnost od negativnih konotacija.

Ljubičasta je boja mašte. Ona je kreativna, individualna, no nezrela i nepraktična.

Tirkizna je boja komunikacije i čistoće uma. Također, tirkizna može biti nepraktična i idealistična.

Roza je boja bezuvjetne ljubavi i njege. Roza može biti i nezrela, djetinjasta i ženskasta.

Smeđa je prijateljska boja, no vrlo ozbiljna. Zemljana boja se povezuje sa sigurnošću, zaštitom, komforom i materijalnim bogatstvom.

Siva je boja kompromisa - nije ni crna niti bijela. Siva je prijelaz između crnog i bijelog svijeta, boja bez emocija, odcijepljena i nedorečena.

Srebrna posjeduje ženstvenu energiju. Pozvezana je s mjesecom, mjesečevim mjenama te plimom i osekom. Srebrna je emotivna, osjetljiva i zagonetna.

Zlatna je boja uspjeha, ostvarenja i triumfa. Povezana je s prosperitetom, luksuzom i kvalitetom, prestižem i profinjenošću, vrijednosti i elegancijom. Psihologija zlatne boje implicira utjecaj, materijalno bogatstvo i ekstravaganciju.

Bijela je najpotpunija i najčišća “boja”. Boja apsolutne savršenosti. Značenje bijele boje je čistoća, nevinost, potpunost i dovršenost.

Crna je boja skirvenog, tajnovita i nepoznata, stvara atmosferu zagonetnog. Crna boja drži stvari zatvorenima, skrivenima od svijeta.

Povezani sadržaj

Upravo se čita