Vrijeme čitanja 4 minute

Koliko uređaji troše struje kada su pod naponom, ali isključeni?

Fantomsku potrošnju čini svaki elektronički uređaj koji troši električnu energiju kada je isključen, ali je još uvijek uključen u utičnicu.

Autor: VP

Tech#struja#potrošnja#ušteda

Koliko uređaji troše struje kada su pod naponom, ali isključeni?

Pexels

Kratak odgovor je da! Razni elektronički uređaji, uključujući televizore, tostere, svjetiljke i drugo, kada su uključeni u struju, mogu trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni.

Ovaj fenomen se obično naziva "fantomska potrošnja" ili "vampirska energija". Fantomsku potrošnju čini svaki elektronički uređaj koji troši električnu energiju kada je isključen, ali je još uvijek uključen u utičnicu. Ovi elektronički uređaji pružaju moderne pogodnosti na koje se oslanjamo, ali također troše energiju i koštaju. Američko ministarstvo energetike kaže da se u prosjeku 75 posto električne energije koja se koristi za napajanje kućne elektronike i uređaja potroši dok su proizvodi isključeni.

Koji uređaji troše najviše struje kada su pod naponom, ali isključeni?

Vaš dom ili stan pun je uređaja i elektronike koji koriste električnu energiju kada su uključeni u strujnu utičnicu, ali isključeni. Provjerite popis nekih od najgorih potrošača koji dovode do fantomskih energetskih opterećenja i viših troškova.

1. TV, DVD, ruter, konzole, zvučnici

Kad je televizor ugašen, on zapravo nije ugašen. Nalazi se u stand-by modu i čeka da netko pritisne tipku na daljinskom, a čekanje troši energiju. Televizori koriste energiju za pamćenje rasporeda kanala, preferiranih jezika i vremena, za pamćenje svih zadanih postavki. DVD playeri, konzole za video igre, kabelski modemi ili satelitske receiveri i stereo uređaji također troše energiju kada su isključeni.

2. Oprema za kućni ured

Oprema za kućni ured kao što su produžni kabeli, stolna računala, monitori, pisači, lampe i bilo što s digitalnim zaslonom može koristiti električnu energiju čak i kada je isključena.

3. Kuhinjski aparati

Kuhinjski uređaji, uključujući mikrovalne pećnice, aparate za kavu, miksere, bluetooth zvučnike, tostere i još mnogo toga, često mogu trošiti značajnu količinu energije, što može povećati vaš račun za režije.

4. Punjači

Mnogi od onih punjača po kući koji drže vaše mobitele, električne alate i MP3 playere napunjenima neprestano troše struju kada su uključeni.Pronađite i isključite sve one koji nisu neophodni.

Kako smanjiti potrošnju električne energije za uređaje koji su pod naponom, ali nisu uključeni

Najbolji način da spriječite uređaje i elektroniku da koriste električnu energiju je da ih isključite iz struje svake večeri ili kada se ne koriste, iako to nije lako za zapamtiti. Neki od vaših uređaja možda čak trebaju ostati uključeni u stanju pripravnosti da bi ispravno radili. Iako to ponekad može biti nezgodno, isključivanjem što više elektronike i uređaja iz utičnice, kada nisu u upotrebi, možete uštedjeti novac na sljedećem računu za režije.

Evo nekoliko dodatnih ideja o tome kako smanjiti količinu energije koju vaši uređaji i elektronika troše kada su uključeni u struju:

  1. Grupirajte uređaje i elektroniku zajedno na produžne kabele i uključite ih samo kada je to potrebno; međutim, pazite da ne preopteretite produžni kabel.

  2. Isključite nepotrebna noćna svjetla.

  3. Čuvari zaslona ne smanjuju potrošnju energije monitora; automatsko prebacivanje u način mirovanja ili ručno isključivanje monitora bolja je strategija uštede energije.

  4. Isključite računalo ako ga ne koristite 20 minuta ili više, a računalo i monitor ako niste odsutni dva sata ili više.

  5. Isključite punjače baterija kada su baterije potpuno napunjene ili se punjači ne koriste.

  6. Kupite opremu s oznakom ENERGY STAR, u kojoj potrošnja energije u stanju mirovanja može biti niža od jednog watta.

  7. Kupite i koristite pametne produžne kabele.

Primjer potrošnje električne energije u stand-by načinu rada

Uređaj Watta Mjesečna potrošnja energije (kWh)
LCD TV (<40") 3 2,19
DVR 37 27,01
DVD čitač 1 0,73
Audio sustav 8 5,84
Bežični telefon 2 1,46
Stolno računalo, monitor i zvučnici 8 5,84
Računalni modem 5 3,65
Printer 6 4,38
Punjač za električni alat 4 2,94
Ukupno 74 54,04

Povezani sadržaj

Upravo se čita