Vrijeme čitanja 3 minute

Kondenzacijska vlaga - kako zaustaviti vlaženje zidova?

Padom temperatura i pojačanim grijanjem, svake se jeseni i zime u nekim kućanstvima iznova pojavljuje problem vlage i gljivicama na zidovima.

Autor: Dnevni Magazin

Dom#vlaga#izolacija

Kondenzacijska vlaga - kako zaustaviti vlaženje zidova?

Pixabay

Temperature su pale, grijete prostorije, a na zidovima se pojavljuje vlaga koja se slijeva? Pokušali ste s prozračivanjem, no ništa ne pomaže? Ovo je čest problem s kojim se suočavaju mnogi vlasnici novoizgrađenih ili nedovršenih objekata. Uzrok vlage može biti u nepravilno izvedenom krovištu ili olucima, nestručno postavljenoj stolariji (klupčice) i nekim drugim faktorima gdje dolazi do fizičkog slijevanja vode. U ovom ćemo se članku baviti kondenzacijskom vlagom - vlagom koja nastaje kao rezultat razlike vanjske i unutarnje temperature i nema veze s direktnim utjecajem kiše.

Zašto kuće bez termo fasade imaju problema s vlagom?

Kondenzacijska vlaga će se uvijek pojaviti na betonskim dijelovima. Horizontalni i vertikalni serklaži najčešće su mjesto gdje će se pojaviti vlaga. Pojednostavljeno, vlažni će zidovi najčešće biti na spojevima s dekom te kutevima objekta. Naime, cigla sadrži zračne komore zbog kojih će vlaga vrlo teško dospijeti do unutarnjeg prostora. To nažalost nije slučaj kod betonskih dijelova. Nekada su se unutar oplate pripremljene za izradu statičkih betonskih elemenata postavljale ploče heraklita koje su termički izolirale betonske elemente. Danas se to vrlo rijetko primjenjuje te je vlaga uobičajena pojava kod objekata bez termoizolacije.

Privremena sanacija vlage uz minimalne troškove

Pregledajte objekt s vanjske strane i uočite dijelove zidane ciglom i dijelove izlivene betonom. Pojavljuje li se unutarnja vlaga točno na betonskim dijelovima?
Vaš je zadatak termički izolirati betonske dijelove.
Zaboravite hidrofobne smjese, problem kondenzacijske vlage nije prodiranje vode, nego upravo - kondenzacija. Nabavite ploče stiropora u debljini od minimalno 3 cm (poželjno 5 cm) te ih postavite na betonske dijelove. Ploče EPS stiropora lako ćete izrezati skalpelom ili nožem na mjeru koja vam odgovara. Stirpor će biti dovoljno zalijepiti točkasto, ili za kvalitetniju izvedbu potpuno uz rub stiroporne ploče. Ploče možete lijepiti ljepilom za stiropor, no ako na raspolaganju imate građevinsko ljepilo ili fleksibilno ljepilo za pločice - ono će odraditi zadaću.

Jedino i dugotrajno rješenje

Potpuno rješenje problema kondenzacijske vlage može se postići samo kvalitetnom termoizolacijom. Važno je zapamtiti da kućanstvo uvijek proizvodi vlagu. Sušenje opranog rublja, perilice rublja i posuđa, kuhanje, tuširanje - sve to proizvodi vlagu. Također, ljudska tijela proizvode značajnu količinu vlage. Poželjno je ujutro i navečer provjetriti prostorije na način da se na 5 minuta širom otvore svi prozori. Kratkotrajnim prozračivanjem postići ćete izmjenu zraka bez značajnijeg hlađenja zidova i gubitka akumulirane topline.

Povezani sadržaj

Upravo se čita