Vrijeme čitanja 7 minuta

Konvektorske grijalice - sve što trebate znati o popularnom načinu grijanja

Konvektorske grijalice popularan su odabir u mjestima gdje je grijanje na struju jedina mogućnost. Saznajte princip rada konvektora i kako se koriste.

Autor: Dnevni Magazin, Marley

Dom#grijanje#konvektori#struja

Konvektorske grijalice - sve što trebate znati o popularnom načinu grijanja

Pexels

Što je konvektorska grijalica

Konvektorske grijalice koje se još nazivaju i konvekcijske grijalice, švedski ili norveški radijatori ili jednostavno konvektori su grijalice bez ventilatora koje koriste prirodnu konvekciju za vraćanje zagrijanog zraka natrag u grijani prostor, što ih čini mnogo tišim od grijača s ventilatorom. Bez upotrebe ventilatora za upuhivanje zraka, konvektor je izvrstan izbor za smanjenje kruženja prašine i peludi, čime se stvara bolje radno i životno okruženje.

Arhitekti troše nebrojene sate na dizajn interijera stvarajući željenu atmosferu u stambenim i poslovnim prostorima. Razmislite o tome kako korištenje svjetla i izbor boje, namještaja i materijala utječu na ambijent u hotelskom predvorju ili uredskoj sobi za sastanke. Posljedično, jedinice za grijanje moraju se "uklopiti" ili "dopuniti" okolinu koja ih okružuje. U isto vrijeme, ove jedinice moraju pomoći projektantima i inženjerima u rješavanju problema grijanja kao što je suzbijanje hladnih područja s propuhom u blizini prozora i smanjenje kondenzacije stakla.

Uz sve ove čimbenike koje treba uzeti u obzir, ne postoji jedinstveno rješenje grijanja za svaki prostor. Umjesto toga, arhitekti i inženjeri moraju riješiti probleme grijanja prilagodljivim rješenjima kako bi osigurali optimalnu troškovnu učinkovitost i cjelokupnu funkcionalnost.

Konvektori su idealni za montažu ispod prozora. Obično montirani na razini poda na vanjskim zidovima i ispod prozora, konvektori omogućuju kretanje zraka prema gore kako bi se suprotstavili hladnim strujanjima i smanjili kondenzaciju.

Dostupni u različitim veličinama, konfiguracijama i bojama, konvektori također nude svestranost dizajna i ugradnje. Arhitekti i inženjeri mogu iskoristiti prilagodljive značajke za razvoj konvektora koji odgovaraju prilagođenim specifikacijama projekta kao i riješiti probleme grijanja bez gubitka energije ili prostora.

Konvektori imaju široku lepezu mogućnosti upravljanja od ugrađenih termostata za upravljanje pojedinačnim jedinicama do kontrola ispravljačem koje se mogu integrirati u sustave upravljanja zgradama.

Kako radi konvekcijska grijalica?

Korištenjem prirodnog fenomena poznatog kao "konvekcija", zrak unutar konvektora se zagrijava i postaje manje gust od okolnog hladnog zraka, što mu omogućuje da se diže zbog uzgona. Kako se zagrijani zrak diže, hladniji zrak na podu se uvlači u konvektor, stvarajući stalan protok. Postavljanjem konvektora ispod prozora, zagrijani zrak se diže i blokira propuh hladnog zraka, stvarajući grijanu zračnu zavjesu.

Svi konvektori sadrže dvije komponente koje zajedno rade na sigurnom dopremanju zagrijanog zraka u prostor: grijači element i termostat.

Grijač pretvara električnu energiju u toplinu propuštanjem električne struje kroz posebno dizajniranu otpornu žicu. Elementi koji se koriste u konvektorima obloženi su metalom i izrađeni su od spiralno namotane otporne žice inkapsulirane u izolacijski prah (magnezijev oksid, MgO) omotane u metalni omotač.

Šipci elementa dodaju se rebra kako bi se poboljšao prijenos topline stvaranjem efekta dimnjaka, usmjeravanjem zraka da struji preko elementa i veće površine rebra za zagrijavanje zraka koji prolazi kroz jedinicu. Većina konvekcijskih grijača ima aluminijska rebra pričvršćena na glavnu šipku.

Termostati služe za mjerenje temperature, a nalaze se u blizini ili u samom kučištu grijača, te prekidaju protok električne energije do grijača u slučaju pregrijavanja. U konvektorima, termostati za ograničavanje prekomjerne temperature najčešće se aktiviraju kada je otvor za dovod ili odvod zraka blokiran zavjesama ili namještajem, uzrokujući nakupljanje topline.

Upotreba konvektora: kada, gdje i kako?

Konvektori se obično postavljaju duž perimetra prostorija kako bi blokirali strujanje zraka izazvano hladnim vanjskim zidom koji hladi zrak uz njega i kako bi spriječili gubitke u prijenosu. U većini slučajeva, konvektori se montiraju na razini poda duž vanjskog zida i ispod prozora, dopuštajući zagrijanom zraku da se diže s vrha jedinice i blokira hladni "propuh" zraka.

Konvektori će izvući hladniji zrak iz poda, zagrijati ga i zatim pustiti prema stropu gdje se hladi, padajući natrag na pod kako bi dovršio ciklus. Ovaj efekt ciklusa ili rotacije najbolje funkcionira s niskim do stropovima i stropovima srednje visine.

Za učinkovito grijanje zgrada s velikim prozorima na više katova, druga serija konvektora može se uključiti na svakoj razini poda kako bi se spriječio kaskadni učinak strujanja. Dok dižući zagrijani zrak blokira strujanje prema dolje, on također stvara zavjesu toplog zraka koja djeluje kao tampon koji sprječava gubitak topline iz prostora na hladni zid.

Kako bi se prilagodili vrlo različitim okruženjima, mnogi proizvođači konvektora nude različite stilove i konfiguracije uključujući:

  • Konvektori s prednjim i donjim ulazom
  • Konvektori za ugradnju u ormar
  • Arhitektonski konvektori, koji imaju dizajnerske elemente koji im pomažu da se uklope u većinu unutarnjih prostora ili da ih nadopune

Održavanje ugodne topline u domu

Budući da konvektori nemaju pokretnih dijelova i koriste prirodni protok zraka umjesto prisilnog protoka zraka (ventilator), idealni su za tihe stambene prostore. To uključuje spavaće sobe i kućne urede gdje se konvektori mogu postaviti duž vanjskih zidova ispod prozora kako bi se osigurala tiha, blaga toplina.

Međutim, prilikom postavljanja konvektora, potrebno je osigurati dovoljan prostor na zidu za postavljanje namještaja i zastora, a potrebno je uzeti u obzir i položaj električnih utičnica. Konvektori s elektroničkim hidroničkim elementima imaju nižu površinsku temperaturu od standardnih konvektora, što ih čini sigurnim izborom za dječju ili dječju sobu.

Za podrume treba postaviti standardne konvektore uz nadzemne zidove kako bi se uklonilo hladno strujanje, kao i ispod prozora uz ostale zidove. Podrumi podijeljeni na više prostorija trebaju imati konvektor i termostat u svakoj prostoriji. U velikim otvorenim podrumima, nekoliko manjih grijalica će proizvesti bolju distribuciju grijanog zraka od jedne grijalice velike snage. Ako se prostor samo povremeno koristi, prijienosni konvektori mogu biti bolji izbor. Grijanje podruma ima dodatnu prednost zagrijavanja poda prostorija iznad, čime se povećava razina udobnosti gornjih katova.

Budući da konvektori nemaju pokretnih dijelova i koriste prirodni protok zraka umjesto prisilnog protoka zraka, idealni su za prostorije gdje je buka nepoželjna. To uključuje spavaće sobe i kućne urede gdje se konvektori mogu postaviti duž vanjskih zidova ispod prozora kako bi se osigurala tiha, blaga toplina.

Termostati i načini upravljanja

Osim određivanja prikladne vrste konvektora za korištenje u prostoru, također treba uzeti u obzir i vrstu termostata koji će se koristiti. Termostati mogu biti integrirani ili daljinski.

Međutim, budući da su integrirani termostati na grijalicama montirani na razini poda ili blizu nje, najbolje ih je koristiti u prostorijama koje se ne koriste stalno ili ne zahtijevaju strogu kontrolu temperature. Daljinski termostati mogu se postaviti u prostorije u kojima želimo osigurati maksimalnu udobnost bez većih temperaturnih oscilacija, što zahtijeva dodatne troškove ožičenja između grijača i termostata.

Termostati se obično ne postavljaju na vanjske zidove, iznad grijalice, iznad bilo kakvih uređaja koji proizvode toplinu (stanice za kavu, fotokopirni strojevi ili strojevi), ili predaleko od grijalice.

Konvektorima se može upravljati pojedinačno pomoću ugrađenog termostata, grupno pomoću sustava automatizacije (uključujući i WiFi aplikacijom) ili kombinacijama.

Povezani sadržaj

Upravo se čita