Vrijeme čitanja 3 minute

Mini ručna grijalica - može li zaista zagrijati vaš prostor?

Ove zime u prodaji se pojavila interesantna mala grijalica koja bi jednostavnim priključenjem na električnu utičnicu trebala zagrijati vaš prostor. Isplati li se kupiti?

Autor: Dnevni Magazin

Dom#grijanje#struja#potrošnja

Mini ručna grijalica - može li zaista zagrijati vaš prostor?

Amazon

Mini grijalica, Fast Heater, Rovus Handy Heater - neki su od naziva za novu grijalicu koju ste sigurno zamijetili među oglasima na vašim omiljenim portalima i društvenim mrežama. Ova grijalica se uključuje u električnu utičnicu te je zbog toga izuzetno praktična. Možete je uključiti u utičnicu pokraj svojeg radnog stola dok radite, ili pokraj kreveta u spavaćoj sobi. Možete ju čak ponijeti sa sobom u radionu te ju koristiti dok radite u negrijanom prostoru. Dolazi sa podesivim termostatom, opcijom automatskog isključivanja i garancijom, a kao najveću prednost oglašivači ističu njenu malu veličinu te “nepotrebne” kabele.

Korištenje u praksi

Iako ovu grijalicu oglašavaju kao grijalicu izuzetne snage od 400 W, potrebno je reći kako ne radi o velikoj snazi. Odnosno, ova grijalica ne može u prostor predati veću količinu toplotne energije. U praksi, to znači kako ova grijalica može zagrijati prostor veličine 2-4 m2 srednje izoliranog prostora. Dakle, ova grijalica može samostalno (bez primarnog sustava grijanja) zagrijati manju kupaonicu. Iako je uz proizvod navedeno kako je moguće zagrijati prostoriju i preko 20 m2, to neće biti moguće bez primarnog sustava grijanja (centralno plinsko grijanje, grijanje na drva, klima uređaj ili dr.). Ova grijalica u sebi sadrži grijač koji proizvodi toplotnu energiju te ventilator koji pomaže rasporediti toplinu prostorijom. Na potpuno istom principu rade i kaloriferi dostupni u svim trgovinama tehničkom robom, čak i supermarketima. U odnosu na uljne radijatore ili konvektorske grijalice, Rovus Handy Heater kao i kaloriferi u sebi sadrže ventilator zbog kojeg će grijalica proizvoditi manju buku. Buka ventilatora većinu korisnika neće smetati. No, nakon određenog perioda korištenja - buka ventilatora će se ponešto pojačati upravo zbog potrošnje materijala ležišta rotacijskog dijela ventilatora.

Isplati li se kupiti ovu prijenosnu grijalicu?

Iako oglašivači naglašavaju kako se radi o najštedljivijem načinu grijanja - to jednostavno nije tako. Ova će grijalica u toplotnu energiju pretvoriti upravo onoliko električne energije koliko potroši. Ovo pravilo vrijedi za sve grijalice na električnu energiju izuzev termoakumulacijskih peći i klima uređaja (toplotnih pumpi). Razlog zašto možda na računu nećete osjetiti korištenje ove mini-grijalice je upravo to što je ona manje snage. Manja snaga znači i manje topline. Iako je cijena od 400-tinjak kuna donekle razumna uzevši u obzir nabavnu cijenu te troškove nabavke, uvoza i distribucije, za isti se novac može kupiti kalorifer, konvektorska grijalica ili uljni radijator daleko veće nazivne snage. Na primjer, mogli biste kupiti konvektorsku grijalicu snage 2000 W koja će u hladnim danima samostalno zagrijati prostoriju od 20 m2, a u slučaju da imate primarno grijanje, možete ju podesiti tako da ona troši samo 400 W kao i mini grijalica iz ovog teksta. Drugim riječima, bilo koja grijalica će proizvesti sličan toplinski učinak. Ova je mini grijalica zaista zgodna zbog svoje veličine. Pri donošenju odluke o kupnji uzmite u obzir količinu toplotne energije koju može proizvesti te ju primijenite na prostor u kojem se nalazite te koliko je taj prostor potrebno zagrijati. Negrijanu prostoriju bez kvalitetne izolacije ovom grijalicom nećete moći zagrijati. Zagrijat ćete samo uski prostor oko grijalice. Pročitajte i specijal o električnim grijalicama te koliko one troše.

Povezani sadržaj

Upravo se čita