Vrijeme čitanja 4 minute

Najčešći kvarovi perilica posuđa i savjeti

Curenje ili nezagrijavanje vode, prevelika buka. U nastavku pročitajte što je mogući kvar vaše perilice posuđa te korisne savjete kako otkloniti kvar.

Autor: Dnevni Magazin

Dom#perilica#posuđe#kvarovi

Najčešći kvarovi perilica posuđa i savjeti

Pexels

Ako vaša perilica posuđa i dalje radi uz određeni kvar, možda postoji rješenje koje vas može spasiti od užasa ručnog pranja.

Curenje vode

Procurivanje u perilici posuđa obično je moguće jednostavno prepoznati. Provjerite sljedeće stvari:

  • Previše deterdženta - ne preopterećujte uređaj prevelikom količinom sredstva za pranje. Sapunasti ostaci u ladici za deterdžent ukazat će na to da ste malo previše izdašni prema svojoj otopini za čišćenje.
  • Pravilno složeno posuđe - je li vaše posuđe pravilno složeno? Preopterećenje ili loše slaganje može biti uzrok problema. Pazite da ne pretrpate uređaj i da svi predmeti budu pravilno posloženi.
  • Brtva na vratima - je li brtva oko vrata stara i istrošena? Ako je to slučaj, pogledajte priručnik za kako biste saznali kako naručiti i zamijeniti brtvu.
  • Cijevni priključci - provjerite jesu li cijevni priključci na stražnjoj strani vašeg stroja u dobrom stanju i pravilno pričvršćeni.
  • U najgorem slučaju vaš je stroj možda na dnu korodirao, a u tom slučaju jedino rješenje je zamjena perilice posuđa.

Perilica se ne puni vodom

Ako vam posuđe izlazi suho i prljavo, stroj se ne puni vodom.

Pogledajte ispod sudopera i provjerite je li zaustavni ventil tople vode potpuno otvoren. Ako jest, provjerite u korisničkom priručniku možete li pristupiti ventilu za dovod vode; ono bi moglo biti začepljeno otpadom i treba ga očistiti.

Ako i dalje imate problema s vašim strojem, preporučujemo da nazovete ovlaštene tvrtke za servis vašeg uređaja.

Voda ne otječe

Malo vode koja ostane na dnu perilice je normalno, ali ako ste zabrinuti zbog količine vode koja ostaje nakon svakog pranja, provjerite sljedeće:

  • Je li vam odvodno crijevo oštećeno?
  • Jesu li vam odvodi začepljeni?
  • Ukoliko u tome nije problem, možda će vam trebati nova pumpa. U korisničkom priručniku potražite savjet za zamjenu sklopa pumpe perilice posuđa.

Suđe nije dobro oprano

Ako su vaši tanjuri i dalje prljavi nakon ciklusa pranja, velika je vjerojatnost da posuđe nije ispravno složeno.

Kada slažete prljavo posuđe, pazite da ga ne gomilate. Ukoliko se posuđe stavlja jedno na drugo, ili preklapa, voda i sredstvo za pranje neće moći doprijeti do svih dijelova posuđa.

Ako se problem nastavi, možete pokušati dodati još deterdženta, ali ako to ne otkloni problem, vrijeme je da podignete telefon i porazgovarate sa stručnjacima.

Perilica ne uzima sredstvo za sjaj ili sol

Vaša perilica posuđa upotrijebit će samo onu količinu koja je potrebna za čišćenje. Upotrijebite manje deterdženta za nekoliko ciklusa i provjerite je li greška u prevelikom doziranju.

Voda je hladna

Ako sumnjate da se voda ne zagrijava pravilno, pokušajte isključiti perilicu posuđa iz struje te započeti novi ciklus. Ukoliko to ne pomogne, vjerojatno se radi o mehaničkom kvaru. Kvar grijača ili elektronike najčešći su uzroci ovog problema.

Prerilica je bučna

Brojni su čimbenici koji mogu dovesti do toga da vaš stroj bude previše bučan. Možda ima nekih labavih ili istrošenih dijelova ili jednostavno niste dobro posložili posuđe.

Kada je stroj hladan, potražite u unutrašnjosti tvrde predmete poput kostiju, voćnih koštica ili zalutalih noževa i vilica te ih izvadite iz uređaja. Provjerite je li jedinica na ravnoj površini. Ukoliko se čuje "udarac", tada je možda potrebno provjeriti ventil dovoda vode.

Povezani sadržaj

Upravo se čita