Vrijeme čitanja 4 minute

Projectionship - nesvjesna navika zbog koje ne možete pronaći idealnog partnera

Prvih nekoliko spojeva s nekim novim bili su savršeni i već možemo zamisliti kako će izgledati ostatak našeg odnosa s tom osobom.

Autor: VP

Life#veze#ljubav#psihologija

Projectionship - nesvjesna navika zbog koje ne možete pronaći idealnog partnera

Unsplash

Imamo pretpostavke kako će se sve to odvijati, kako će se ponašati prema nama i na koji način će se ponašati. I naizgled niotkuda, završi – i iako je naše vrijeme s tom osobom bilo kratko, boli nevjerojatno jako, jer kako se ponašala nije u skladu s našom osobnom verzijom nje.

"Bila je puna poštovanja, pouzdana, marljiva i puna ljubavi', mogli biste pomisliti, ali je li doista to sve?

Istina je da ste možda upravo bili žrtva vlastite 'projekcije'

Projekcija uključuje projiciranje kvaliteta koje želimo kod partnera na nekoga s kim izlazimo kada nema pravih dokaza da on zapravo posjeduje te osobine. Gubitak veze s osobom na koju ste projicirali ne boli samo zato što je to prekid, još je bolniji jer također tugujete zbog idealizirane budućnosti.

"Opasnost s projekcijama je u tome što stvaraju prepreku izgradnji duboke, autentične veze jer da biste to učinili, morate vidjeti svakoga na drugačiji način, zatim prihvatite jedno drugo, onakvima kakvi zapravo jeste, a ne idealiziranu verziju. Jedan od glavnih uzroka projiciranja pozitivnih kvaliteta na potencijalne partnere je to što smo osposobljeni za povezivanje. Želimo vjerovati da je to osoba s kojom ćemo imati neviđenu vezu. Možemo završiti potpuno zaneseni ovim preoptimističnim očekivanjima" - kaže Jessica Alderson, suosnivačica i stručnjakinja za odnose.

Ako ste s nekim u projectionshipu, možda ste razmišljali o tome kako je ta osoba savršena, da će vas razumjeti kao što nitko drugi neće. Međutim, u stvarnosti je vrlo malo vjerojatno da bi se ta osoba uklopila u sva vaša očekivanja.

Ali zašto onda to boli mnogo više od postupnog prekida nove veze koja je propala?

Dok je nada u novu vezu zdrava, projekcije su sasvim drugačija igra, a projekcije na osobu koja nije zaista za vas može dovesti do puno razočaranja.

"Jako boli kad prekinemo s ljudima na koje smo projicirali jer gubimo svoju idealiziranu budućnost", objašnjava Jess. "Žalujemo zbog gubitka nečega što bi, u našim glavama, bila savršena veza".

"Čak i ako ste bili na samo nekoliko spojeva s nekim na koga ste gledali, prekid može biti razoran. To je zato što oplakujete potencijal onoga što je moglo biti, a ne ono što ste stvarno imali s tom osobom".

"Na neki način, ako ste se projicirali na nekoga, ponekad može biti bolniji prekid nakon kratke, kratkotrajne romanse jer se sve odjednom sruši. Dok ako neko vrijeme izlazite s nekim, postupno dolazi do otkrića da ta osoba ne ispunjava vaše ideale".

Ali kako se pobrinuti da ne sudjelujemo u ovom štetnom ponašanju na spojevima?

Iako je sjajno pokušati vidjeti ono najbolje u ljudima, ključno je da smo realni u vezi s osobom s kojom izlazimo na temelju ponašanja koje nam je već pokazala, umjesto da to blokiramo našim očekivanjima.

"Najbolji način da prekinete ovaj krug je da se svjesno podsjetite koje vam je osobine pokazala osoba s kojom izlazite", kaže Jess. "Kada se uhvatite kako zamišljate koliko su nevjerojatni, napravite korak i zapitajte se jesu li njihovi dosadašnji postupci pokazali da imaju osobine koje su vam važne".

Na primjer, možda želite partnera koji je pouzdan, ali je dosad otkazao spoj i nije se pojavio kad vam je trebao – tada je vrijeme da budete realni i podsjetite se da možda nema tu osobinu koju priželjkujete.

"Čak i ako je osoba isplanirala tri spoja unaprijed i na svaki došla na vrijeme, to je dobar znak, ali još je rano", dodaje Jess.

"U ovom slučaju, trebali biste se podsjetiti da su to sve pozitivni pokazatelji, ali ne biste trebali donositi zaključke. Potrebno je vrijeme da se izgradi povjerenje i da ljudi otkriju svoje prave karakteristike".

Projekcije nas također mogu natjerati da nekome oprostimo nečije ponašanje u pokušaju da održimo idealiziranu vezu. Prema Jess, dobar test je razmisliti kako biste se osjećali da se prijatelj prema vama ponaša na takav način.

Umjesto da projicirate na osobu s kojom ste, možda je bolje zdravo se nadati da bi vam sljedeća osoba s kojom izlazite više odgovarala.

Povezani sadržaj

Upravo se čita