Vrijeme čitanja 3 minute

Smije li se električna grijalica spajati na produžni kabel?

Produžni kabeli upotrebljivi su za uređaje koji imaju kratke kabele, no potrebno je pripaziti na vrstu produžnog kabela. Odabir prave opcije od vitalne je važnosti da biste se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

Autor: Dnevni Magazin

Dom#grijanje#produžni kabel#energija#struja

Smije li se električna grijalica spajati na produžni kabel?

Unsplash

Produžni kabeli koriste se za napajanje uređaja s kabelima koji ne mogu doći do obližnjih električnih utičnica. Nužno je odabrati odgovarajući produžni kabel za odgovarajuće uređaje kako biste spriječili potencijalne opasnosti za vaš dom.

Ponekad se pojavi pitanje smije li se koristiti produžni kabel u kombinaciji s grijalicom prostora. Da bismo odgovorili na to pitanje, potrebno je pojasniti princip rada električnih grijalica i mana produžnih kabela.

Na kojem principu rade električne grijalice?

Grijač prostora je električni uređaj koji se koristi za grijanje sobe u vašoj kući ili stanu, a radi na vrlo jednostavnom principu prolaska električne energije kroz grijaći element (grijač) koji se potom zagrijava i prenosi toplinsku energiju u prostor.

Mogu li koristiti produžni kabel s grijačem prostora?

Produžni kabeli često se izrađuju za rukovanje malom ili srednjom količinom struje, ali struja potrebna za grijače prostora najčešće je izvan dosega bilo kojeg produžnog kabela. Grijači prostora srednje veličine troše gotovo 1500 W i 12,5 ili više ampera. To je snaga struje s čime se produžni kabeli teško mogu nositi. Vaš produžni kabela može biti deklariran između 10-15A, a ako imate kabel čija je tolerancija do 15 ampera, to neće biti dovoljno jer prekomjerna količina struje može lako otopiti izolaciju. Štoviše, manja fluktuacija može za nekoliko sekundi sagorjeti vaš najpouzdaniji produžni kabel.

Stoga je odgovor NE. Nikada nemojte koristiti produžni kabel ili "lopove" za napajanje s bilo kojom vrstom grijača prostora kako biste izbjegli potencijalnu opasnost. Grijači prostora zahtijevaju veliku amperažu i moraju biti izravno povezani sa zidnim utičnicama. Kako će se ovim postupkom sklop preopteretiti ili pregrijati, čak će se i produžni kabel zagrijati što može prouzročiti električni požar, a ako razmišljate da termostat grijača prostora postavite više, to ga neće učiniti sigurnijim.

Inženjeri i vatrogasni stručnjaci također tvrde da produžni kabeli za struju nisu spremni zadržati snagu koju očekuje grijač prostora. Trenutni izvor napajanja veći je od kapaciteta bilo kojeg produžnog kabela i poželjno ga je ne upotrebljavati kako ne biste prouzročili bilo kakve opasne okolnosti poput izazivanja požara.

Ako doista nema druge mogućnosti, trebali biste ograničiti snagu vašeg grijača prostora na 750 W ili 1000 W, jer većina grijača ima ovu mogućnost, i nikada ne ostavljajte grijalicu prostora bez nadzora. Zagrijavanje prostora može potrajati malo duže, no ovo je daleko sigurnije rješenje od dopuštanja grijalici da radi punom snagom.

Povezani sadržaj

Upravo se čita