Vrijeme čitanja 7 minuta

Veliki vodič o solarnim panelima: rade li i tijekom oblačnih dana?

Saznajte mogu li solarni paneli proizvoditi električnu energiju za vrijeme oblačnih i kišovitih dana.

Autor: Dnevni Magazin, SunPower

Tech#solarni paneli#struja#energija

Veliki vodič o solarnim panelima: rade li i tijekom oblačnih dana?

Pexels

Koliko energije solarni sustav može proizvesti tijekom oblačnih dana? Što je s kišnim danima? Hoće li moj solarni sustav i dalje proizvoditi sunčevu energiju u oblačnim uvjetima? A što je s noćima - kako solarni paneli rade noću?

Iako solarni paneli naravno trebaju sunčevu svjetlost za proizvodnju energije, važno je naučiti kako oblačni uvjeti mogu utjecati na učinkovitost proizvodnje solarne energije i kako čimbenici poput djelomične sjene i drveća mogu utjecati na izlaznu snagu vašeg solarnog sustava.

Ukratko, solarni paneli rade i po oblačnom vremenu. Oni samo mogu generirati manje energije, ovisno o kvaliteti i učinkovitosti vaših ploča.

Utječe li oblačan dan na proizvodnju sunčeve energije?

Svatko tko je izgorio na suncu po oblačnom danu zna da sunčevo zračenje prodire kroz oblake. Iz istog razloga solarni paneli i dalje mogu proizvoditi električnu energiju tijekom oblačnih dana. Ovisno o oblačnosti i kvaliteti solarnih panela, učinkovitost može pasti na bilo gdje od 10 do 25 posto izlazne energije u odnosu na sunčane dana.

Koji solarni paneli najbolje rade u oblačnim uvjetima?

Paneli visoke učinkovitosti stvaraju više energije od konvencionalnih panela za oblačnog dana, što ih čini izvrsnim za oblačnu klimu ili u slučaju da drveće djelomično zaklanja vaš krov tijekom određenog doba dana. Ali ne zaboravite na vrste fotonaponskih ćelija. Neke solarne ćelije hvataju širi raspon UV svjetlosti (na primjer, crvene i plave valne duljine) što doprinosi većoj proizvodnji energije u različitim vremenskim uvjetima.

Neke ćelije uključuju "stražnje ogledalo". Ovaj tanki sloj aluminija odbija neke od svjetlosnih fotona koji se ne apsorbiraju pri prvom prolasku kroz stanicu natrag u stanicu kako bi imali drugu priliku za apsorpciju. To rezultira većim izlazom elektrona iz istog ulaza svjetlosti.

Solarni fotonaponski paneli rade tako što pretvaraju sunčevo zračenje u istosmjernu struju (DC), a zatim je inverter pretvara u izmjeničnu struju (AC), što je vrsta energije na koju radi većina kuća. Ako vaš solarni sustav proizvodi puno više električne energije nego što vam je potrebno, ta izmjenična energija se zatim vraća u naponsku mrežu.

Može li solarna energija dobro funkcionirati na tipično oblačnim, hladnim mjestima?

Svi "hladni" gradovi mogu iskusiti prilično loše vremenske uvjete, od kiše i magle do snijega, no ti isti gradovi mogu ostvariti najveću razinu ušteda zahvaljujući solarnim instalacijama. Cijena električne energije, a ne broj oblačnih ili hladnih dana - najveći je čimbenik u određivanju hoće li solarna energija ljudima uštedjeti novac na njihovim računima za struju.

Utječu li toplina ili hladnoća na solarne ploče?

Solarnim panelima nije potrebno vruće vrijeme za proizvodnju električne energije. Solarni paneli zapravo najbolje rade na mjestima koja su sunčana i hladna. Kada ploče pređu oko 25 stupnjeva celzijusa obično rade manje učinkovito. To ne znači da neće raditi učinkovito na tradicionalno vrućim mjestima U Dalmaciji. Opet, troškovi električne energije, a ne vrijeme, igraju veću ulogu u tome kako solarni sustavi štede novac vlasnicima kuća.

Hoće li solarni paneli raditi u hladu?

Dok djelomično zasjenjenje - bilo iz prirodnih ili drugih izvora - može smanjiti količinu solarne energije koju stvara vaš sustav, solarni sustavi su projektirani tako da spriječe da učinci zasjenjenja uzrokuju prekid proizvodnje energije. Koliko, ovisi o individualnoj solarnoj tehnologiji - osobito o mikroinverterima.

Kod centralnih invertera, sve žice koje vode do invertera obično povezuju ploče zajedno, poput lampica na božićnom drvcu. Ali baš kao i lampice na božićnom drvcu, ta postavka može poći po zlu zahvaljujući jednom malom problemu.

Recimo da na krovu ima 24 ploče. Ako sjena pokrije samo jednu od tih ploča nekoliko sati dnevno, cijeli niz ploča neće raditi ta dva sata. Iako druge ploče proizvode maksimalnu snagu, sjena na jednoj ploči spriječit će prolazak većeg dijela energije kroz inverter.

Kvalitetni solarni sustavi imaju mikroinverter ispod svake ploče. Svaka ploča je neovisna, tako da ako sjena pogodi jednu ploču nekoliko sati, tada je pogođena samo ta jedna ploča. Kao rezultat toga, mnogo više energije ulazi u dom. Ako je recimo 20 posto solarnih panela zasjenjeno granom drveta, samo 20 posto proizvodnje energije sustava privremeno je smanjeno. Opet, kvalificirani instalateri znaju kako dizajnirati vaš sustav tako da problemi sa zasjenjenjem neće biti problem.

Lokalne tvrtke sa stručnim znanjem o vremenskim prilikama u vašem području imat će najbolje izvore znanja o tome kako će solarna energija djelovati u vašem dom.

Ne škodi imati na umu da Njemačka, lider u obnovljivoj energiji koja ima u prosjeku više od 200 djelomično oblačnih ili oblačnih dana godišnje čini oko 25 posto svjetske proizvodnje solarne energije i postigla je najveći rast u pola godine desetljeću prošle godine. To je dobar dokaz da je solarna energija usmjerena na uštedu troškova energije i pomoć planetu, a ne sunčano vrijeme.

Rade li solarni paneli noću?

Tehnički, ne. solarni paneli moraju imati izravnu sunčevu svjetlost za proizvodnju električne energije. Međutim, cjelovita kućna solarna rješenja nude dvije ključne prednosti koje utječu na korištenje energije tijekom noći: rezervno skladištenje baterija i povrat u naponsku mrežu. Povrat u naponsku mrežu neće vam pomoći u napajanju u slučaju nestanka struje, ali će zbog stvorenog viška pomoći da nadoknadite troškove korištenja mrežne energije noću (i u drugim razdobljima niske solarne proizvodnje).

Gube li solarni paneli učinkovitost kada pada kiša?

Baš kao i normalna naoblaka, ultraljubičaste zrake i dalje prolaze kroz kišu. Međutim, budući da je sunčeva svjetlost ograničena, ograničena je i proizvodnja. Količina proizvedene električne energije ovisi o gustoći pokrivenosti oblakom, tako da će proizvodnja vašeg sustava biti nedosljedna i općenito smanjena u tim tmurnim danima.

Iako se proizvodnja energije smanjuje s povećanjem kiše i oblaka, solarni paneli nastavljaju generirati više energije nego što biste očekivali. Kiša također pomaže u ispiranju prašine i drugih čestica održavajući vaše ploče čistima i radeći maksimalno učinkovito iz sezone u sezonu.

Utječe li magla na učinkovitost solarnih panela?

Slično kao kod oblačnog vremena, magla i drugi uvjeti slabog osvjetljenja utječu na proizvodnju električne energije, ali paneli još uvijek mogu uhvatiti dio sunčeve energije. Procjenjuje se da većina solarnih panela radi s oko 50% svoje normalne učinkovitosti tijekom maglovitih uvjeta, što je znatno bolje od stvarno gustog oblačnog pokrivača ili oblačnih uvjeta.

Osim toga, magla obično nestane tijekom dana (najčešće odmah ujutro), pa bi se do sredine poslijepodneva, ako se sunce vrati, učinkovitost solarnih panela trebala vratiti na normalne razine.

Povezani sadržaj

Upravo se čita